arrow_back_ios Terug

Crescendo meets Friends

Verslag van een concert dat mede mogelijk is gemaakt door het Jacoba van Beierenfonds Teylingen

'Op 27 mei jongstleden was het dan zover. Na veelvuldige aankondiging in de (social) media en gezamenlijke repetities waren we er klaar voor. Na het bijna drie jaar uitgesteld te moeten hebben kon ons gezamenlijke concert met popkoor ‘Goed Gestemd’ plaats gaan vinden. Maanden van voorbereiding gingen hieraan vooraf. Zo moesten we samen keuzes maken over de muziek, aankleding van de geboekte zaal, gezamenlijke repetities en hoe we onze kleding op elkaar konden afstemmen. Het was mooi om te zien hoe het enthousiasme van beide kanten aanstekelijk werkte op beide partijen en hoe hier meteen een band ontstond tussen twee verenigingen uit Teylingen. Zeker bijzonder, omdat wij beide uit verschillende dorpskernen komen en een totaal andere achtergrond en ontstaansgeschiedenis hebben met daardoor een hele verschillende achterban. Dat mocht uiteraard de pret niet drukken, maar zorgde voor een verrassende symbiose, doordat we beide door hetzelfde principe zijn verbonden: cultuur in stand houden door het samen maken van muziek.

De op- en afbouw en de avond zelf verliepen nagenoeg vlekkeloos door de inzet van vele vrijwilligers van beide verenigingen die niet te beroerd waren om even de handen uit de mouwen te steken. Podium en aankleding van de zaal is allemaal opgebouwd door vrijwilligers. Wat ook heel bijzonder is, is dat er twee muziekstukken speciaal voor dit concert zijn gearrangeerd door Frits Kessels. Het gaat daarbij om twee popliedjes die speciaal zijn omgezet voor dit koor en orkest. Ook hebben we naast deze liedjes met een klein gedeelte van ons orkest het koor ondersteund bij hun eigen liedjes, alle gearrangeerd door de dirigent van het koor, Leendert-Jan Veldhuyzen. Er ontstonden tijdens de repetities zelfs spontane choreografieën om samen te doen, we hebben dit met het concert met veel enthousiasme laten zien.

Al met al was dit een zeer geslaagde samenwerking en concert. Wij hebben van de mensen uit het publiek zeer positieve reacties gehad. Het mooie daaraan was dat er mensen waren die nog nooit naar een concert van een koor waren geweest, maar wel van een orkest en vice versa. Ze waren positief verrast door de samenwerking en vertelden dat ze niet hadden verwacht dat dit zo goed zou uitpakken. Veel mensen zeiden ook dat ze vaker naar een andere culturele discipline zouden willen gaan als waar ze voorheen alleen heen gingen. Ik denk dat dit voor ons misschien wel het belangrijkste resultaat van het hele concert is geweest. Wij wisten dit natuurlijk al, maar zeker met dit concert zie je dat cultuur verbindt, je hele andere paden laat bewandelen waarvan je niet wist dat ze bestonden en last, but not least: Het bezorgt de mensen een avond uit waarbij ze zijn verrijkt en even los van de zorgen zijn gekomen. Daar doen we het toch uiteindelijk allemaal voor?'

Het Jacoba van Beierenfonds Teylingen heeft een bedrag van € 1750,00  toegekend.